Fantastinen lihapata elokuvasta Julie & Julia.Ihmeellisistä sattumuksista nämä ruokainspiraatiot välillä tulevat. Päätettiin nimittäin husbandin kanssa katsoa lauantai-illan ratoksi elokuva, ja koska elokuvamakumme ovat, noh, melko erilaiset, niin oli suoranainen ihme, että löysimme kompromissin elokuvasta Julie & Julia. Tämä valinta osoittautuikin mahtavaksi valinnaksi ruokaintoilijoille, joten seuraavalle päivälle suunniteltu ruoka vaihtui lennossa Burgundinpataan. Resepti on netistä otettu ja hieman muokattu alkuperäiskoosta, koska lihapalan koko oli mitä oli.
Mutta hyvää tuli, herranjestas sentään.
Ja lämpimästi suosittelen myös elokuvaa, Meryl Streepin suoritus olisi ollut sen naispääosa-Oscarin arvoinen.
Resepti 4-6 syöjälle
75 g pekonia
600 g naudan sisäpaistia
250 g porkkanaa
2 salottisipulia
1 rkl jauhoja
suolaa ja pippuria
2,5 dl täyteläistä punaviiniä
1,5 dl lihalientä
0,5 rkl tomaattipyreetä
0,25 dl konjakkia tai brandyä
1 valkosipulinkynttä
1 tl tuoretta timjamia
1 laakerinlehti
1 rasia herkkusieniä
Viimeistelyyn:
n. 200g pikkusipuleita (shalotit käy)
0,5 dl fariinisokeria
75 g pekonia
1 dl persijaa
Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Paista silputtu pekoni (valurauta)padassa rapeaksi ja laita talouspaperin päälle kuivumaan. Kuutioi liha ja kuivaa talouspaperilla.
Ruskista lihat pieni määrä kerrallaan useassa erässä erillisellä pannulla. Laita ruskistetut lihat sivuun odottamaan. Kuutioi sipulit, porkkanat ja herkkusienet ja kuullota niitä noin viisi minuuttia oliiviöljyssä. Lisää rapea pekoni ja ruskistetu lihapalat joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele vehnäjauhot sekaan ja sekoita kunnolla.
Laita pata uuniin neljäksi minuutiksi ja ota ulos. Sekoita. Laita pata taas uuniin neljäksi minuutiksi. (Tee tämä, vaikka kuulostaa kummalliselta.)
Laske uunin lämpö 150 asteeseen.
Laita pata takaisin liedelle ja lisää viini, konjakki ja lihalientä sen verran että lihat peittyvät. Lisää hienonnettu valkosipuli, timjami, tomaattipyree ja laakerinlehti. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kiehahtaa. Laita kansi päälle ja siirrä pata uuniin. Kypsennä kunnes liha on pehmeää, n. 2-3 tuntia.
Viimeistely:
Kuori pikkusipulit ja leikkaa puoliksi tai neljän osaan, jos ovat isohkoja. Paista niitä pannulla oliiviljyssä hetki ja lisää fariinisokeri. Kuullota kunnes sipulit ovat kauniin ruskeita. Kaada pataan.
Kuutioi ja paista pekoni rapeaksi ja laita talouspaperille kuivumaan. Sekoita hienonnettu persilja kuivan pekonin joukkoon ja laita tarjoilukulhoon.
Tarjoile ruoka pottuvoin kanssa. Sama asia kuin perunamuusi, mutta muussatun perunan joukkoon lisätään pelkkää voita. Eli ei kuumaa maitoa tms.