Tuli jostain syystä pakkomielle tehdä voileipäkakku pitkästä aikaa. Kyllähän tällainen perinteinen kinkkukakku toimii aina!
Juhlien perustarjottava, voileipäkakku, tuntuu ehkä tylsältä ja jopa vanhanaikaiselta, mutta mitä vielä: kakkuahan voi kätevästi esivalmistella aika pitkälle, se ruokkii isonkin vierasmäärän ja mikä parasta, maistuu juhlien seuraavanakin päivänä vielä hyvältä. Tällä kertaa ei huvittanut yhtään tehdä mitään ”uutta ja muutteellista”, vaan jotain tuttua, turvallista ja takuuvarmaa. Koska tein tämän kakun osin päähänpistona ja vain omaa perhettä varten, oli koristelu vähemmän mietitty ja toteutettu teemalla man tager vad man haver. Ensi kerralla haluan ehdottomasti tehdä jotain näyttävämpää, kuten kranssikakun, eli kakun kokoaminen pyöreään kakkuvuokaan ja pinnalle kranssikoristelu.
Tästä kakusta tuli yhden leipävuoan kokoinen ja tahnojen ainekset kuluivat aika sopivasti (eli mitään ei jäänyt liikaa yli).
Ainekset:
1 pkt (370 g) Vaasan Taika ruispaahtoleipää
1 pkt (370 g) Vaasan Taika moniviljapaahtoleipää
kostutukseen maitoa (n. 1/2 dl per kerros)
Kinkkutäyte:
115 g savunkinkkua suikaleina
1/2 punainen paprika
75 g creme fraichea
100 g savuporotuorejuustoa
1/2 dl juustoraastetta
1/2 tl suolaa
mustapippuria
1/2 rkl majoneesia
Suolakurkkutäyte:
3/4 dl kurkkusalaattia (valutettuna)
75 g creme fraichea
100 g ruohosipulituorejuustoa
1 dl juustoraastetta
1/2 tl suolaa
mustapippuria
1/2 rkl majoneesia
Kuorrutus:
osa suolakurkkutäytteestä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
kinkkua, kasviksia, yrttejä, kukkia koristeluun
Vuoraa leipävuoka tuorekelmulla ja anna kelmun tulla reilusti reunojen yli. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois (ja ota talteen, kätevä emäntä tekee vaikka korppujauhot näistä).
Valmista kinkkutäyte sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin.
Valmista seuraavaksi suolakurkkutäyte ja LUE TÄMÄ ensin. Sekoita kaikki muut ainekset sekaisin, paitsi kurkkusalaatti. Ota täytteestä puolet kuorruttamista varten talteen. Sekoita toiseen puolikkaaseen kurkkusalaatti. (Minä en tehnyt ihan näin, koska aloin vaan sekoitella kaikkia aineksia sekaisin. No, siitäkin selvittiin, mutta joskus kannattaa lukea ohje ensin loppuun asti.)
Kokoa kakkua vuokaan ja kostuta leipäkerrokset reunoista keskustan suuntaan maitoa siveltimellä levittäen. Sitten vaan sormet ristiin, että lopputulos on sopivan kostea, muttei litimärkä. 🙂 Noin 1/2 dl-3/4 dl maitoa per kerros tähän kakkuun oli sopiva määrä. Leivän pitää tuntua sienimäiseltä, muttei liian märältä. Tämän näppituntuman kaiketi oppii ajan kanssa.
Peitä kakku kelmulla laita jääkaappiin vähintään tunniksi, itse pidin seuraavaan päivään.
Sekoita talteeen otettuun suolakurkkutäytteen puolikkaaseen notkistettu tuorejuusto. Levitä kuorrutetta ensin ohuelti joka paikkaan ja sitten enemmän kakun pinnalle. Koristele ihanasti, mutta sillä tavalla, että kakun leikkaajan on mahdollista leikata siisti pala pilaamatta kaunista koristelua.