Valmista tätä ja et enää ikinä halua ostaa valmiita salsakastikkeita!
Testasin, maistuuko itse tehty salsa hyvältä ja toimiiko ruoanlaitossa. Tein saman tien salsaa kahdella eri reseptillä/menetelmällä, jotta pääsisin vertaamaan makueroja. Toisesta tuli hieman tuoretomaattisalsan tyyppinen ja toisessa käytettiin pelkkiä tölkkitomaatteja, joita keitettiin hetki kasaan. Kummatkin versiot maistuivat erinomaisen hyviltä! Tämä Chunky salsa on se keitetty versio ja muistuttaa koostumukseltaan enemmän sitä tavaraa, mitä kaupastakin voi ostaa. Tuoretomaattisalsa voisi sopia sellaisenaan monen kesäisen grilliruoan kaveriksi.
Mutta taas tuli todettua, että priimaa pukkaa tulemaan itse tekemällä, eikä edes ollut kovin työlästä tuo valmistaminen.
Näissä ohjeissa on vähän hassut määrät sen takia, että tein tosiaan testiversioita. Ensi kerralla teen kerralla isomman määrän, koska lopputulos on miellyttävän mausteinen/tulinen, eli salsaa voi annostella ihan rohkeasti vaikka fajitaksiin.
Käytä ehdottomasti laadukkaita purkkitomaatteja!
Pieni pala mietoa punaista chiliä (n.1/4 kokonaisesta)
Pieni pala tuoretta jalopenoa (n. 1/4 kokonaisesta)
Pieni pala punasipulia (n. 1/4 kokonaisesta)
Rypsiöljyä
1 1/2 prk italialaisia kokonaisia säilyketomaatteja (esim. Mutti tai jotain muuta laatukamaa)
1 rkl sokeria
1 1/2 rkl valkoviinietikkaa
Mustapippuria
Suolaa
Hienonna chili, jalopeno ja punasipuli pieniksi kuutioiksi. Kuullota pienessä määrässä öljyä.
Pilko tomaatteja paloiksi (riippuen siitä, kuinka chunkya lopputulosta haluaa) ja lisää tomaattipalat kattilaan sekä n. yhden purkin tomaattimehu. Lisää joukoon sokeri,viinietikka ja mustapippuri ja anna poreilla 15-20 min, kunnes koostumus on sopivan paksua. Lisää suolaa sopiva määrä (n. 1/2 tl tähän määrään).
Purkita puhtaaseen lasipurkkiin, säilyy jääkaapissa jokusen viikon.
Tuoretomaattisalsa
2 tuoretta tomaattia
1/4 vihreästä paprikasta
1/4 punasipulista
1/4 miedosta punaisesta chilistä
1/4 tuoreesta jalopenosta
1 valkosipulin kynsi
1 limen puristettu mehu
1/2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuri
1/2 tlk kokonaisia säilyketomaatteja
Kalttaa tomaatit (kasta kiehuvaan veteen n. 15 sekunniksi ja käytä kylmässä vedessä, jotta kuoret irtoavat), poista siemenet ja kuutioi pieniksi kuutoiksi ja laita kulhoon. Hienonna paprika, punasipuli, chili ja jalopeno. Lisää kulhoon, sekoita ja kaada pois mahdollinen ylimääräinen neste. Purista joukkoon valkosipulin kynsi. Lisää loput ainekset, paitsi tölkkitomaatit.
Pilko tölkkitomaatit paloiksi tai surauta tehosekoittimella tasaisemmaksi ja lisää muiden ainesten joukkoon. Sekoita huolella ja purkita puhtaaseen lasipurkkiin. Säilyy jääkaapissa jokusen viikon.