Tämän tyyppinen älyttömän herkullinen lisuke oli taannoin (eli n. vuonna 2007…) Sundman’s Krogissa, kun olin siellä töissä.
Kyseinen tunnelmallinen krouvi on nyt jo sulkenut ovensa, mutta sieltä jäivät kyllä hyvät muistot niin kulinaristisessa kuin työmielessäkin.
Sen sijaan tästä ruoasta jäi tällä valmistuskerralla mieleenpainuva muisto, sillä samalla kun keittiössä häärittiin, kuopus olikin löytänyt esikoisen (kielletysti) auki jääneet tussit ja piirteli niillä antaumuksella vaaleaan sohvaan…
Mustajuurilisukkeesta valmistuu tällä ohjeella sopiva määrä 3-4 aikuiselle. Pistä kastike porisemaan ja valmista sillä aikaa mustajuurisalaatti.
Lohet
Lohimedaljonkeja sopiva määrä syöjien mukaan
Paista medaljongit pannulla tai grillissä vasta sitten, kun muut lisukkeet ovat valmiit.
Lämmin mustajuurisalaatti
1 pss (500g) mustajuuria
n. 200 g vihreitä papuja
3 kananmunaa
1 punasipuli
voita kuullottamiseen
suolaa ja mustapippuria
Keitä kananmunat kypsäksi (10 min) ja jäähdytä.
Kuori mustajuuret juoksevan veden alla ja laita kuoritut varret heti laakeaan vesiastiaan, jossa on loraus sitruunamehua. Tällä tavoin ne eivät tummu. Pilko mustajuuret 3-4 cm:n paloiksi (ja laita vielä sinne veteen).
Poista pavuista päädyt ja pilko nekin 3-4 cm:n paloiksi. Laita vesi kiehumaan, lisää veteen mustajuuripalat, anna kiehua n. 5 min ja lisää joukkoon pavut ja keitä vielä n. 5 min, eli kunnes kummatkin ovat kypsiä. Mustajuurien pitää olla pehmeitä, papuihin saisi jäädä purutuntumaa.
Leikkaa punasipulista ohuita renkaita tai puolirenkaita ja kuullota voissa. Lisää joukkoon mustajuuret ja pavut, anna kuullottua vielä hetki. Kaada kasvikset tarjoilukulhoon ja leikkaa pinnalle kananmunista lohkoja. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Tämän lisukkeen tulisi olla tarjottaessa lämmin, joten kannattaa ajoittaa valmistaminen siten, että kulho siirtyy suoraan tarjolle.
Valkoviinikastike
1 shalottisipuli
1 rkl voita
1 1/2 dl valkoviintä
1 1/2 dl kalalientä
timjamia (kuivattua tai tuoretta)
1 1/2-2 dl kuohukermaa
suolaa, mustapippuria
Hienonna shalotti ja kuullota sitä hetki voissa. Lisää valkoviini ja kalaliemi ja keitä lientä kasaan siten, että sitä on jäljellä n. puolet. Lisää kerma ja keitä vielä hetki kasaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Poraa sose tasaiseksi sauvasekoittimella ja siiviloi tiheän siivilän läpi.