Värikäs kalakeitto

Edellisen päivän kokkailusta yli jäänyt mausteöljy kruunasi tämän arkikeiton ihan toiselle tasolle!
Meillä on viime aikoina tehty enemmän kalaruokia, koska erityisesti kokonaiset lohet ja kirjolohet ovat olleet tosi hyvissä tarjouksissa. Tim tykkää fileroimisesta ja onhan siinä kalan koostumuksessa vaan valtava ero, onko se itse fielroitu ja siistitty vai valmiina (ja väkivalloin) kaupan/kalatoimittajan toimesta putsattu. Kirjolohi nyt valitettavasti maistuu  vähän rehulta, mutta jos siitä valmistaa vaikka mausteista keittoa (johon vielä lisää tätä mausteöljyä), niin eipä käy niin pahasti makuhermoon rehun aromi. Kalaruoat kun tuntuvat kelpaavan meitin ipanoille ja raaka-aine on edullista, niin niitä ruokia sitten valmistetaan…

Mutta tämän keiton asian ydin onkin lopuksi lisättävä mausteöljy, joka tuo siis ihanaa lisämakua, mutta myös väriä lautaselle. Ja ai että taas ilahduin, että vahingossa syntyikin tällainen uusi twisti normikeittoon, jonka pystyy siis lisäämään vaikka vain omalle lautaselle.

Ainekset tässä vain listana, koska kaikki riippuu siitä, kuinka ison sopan valmistaa.

Mausteöljy
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 pieni valkosipulin kynsi
1/2 tuore chili
suolaa ja mustapippuria myllystä

Hienonna valkosipuli ja chili. Sekoita ainekset keskenään.
Tätä mausteöljyä voi käyttää myös tähän pastaan.

Lohikeitto
Lohta/kirjolohta
Perunoita (kiinteitä)
Porkkanoita
Keltasipulia/purjoa
Kalalientä
Kuohukermaa
Suolaa
Kokonaisia mustapippureita
Currya
Laakerinlehti(ä)
Tuoretta tilliä

Paloittele kala suupaloiksi ja koita saada sellaisia paloja, joissa ei ole sitä ruskeaa rasvaa mukana (maistuu pahalta). Paloittele parunat, porkkanat ja suikaloi sipulit. Valmista kalaliemi esim. fondikuutiostaa ja lisää liemeen laakerinlehti ja mustapippureita. Keitä liemessä ensin sipuleita ja porkkanoita n. 5 min ja lisää sitten perunat. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää kerma ja curry. Mausta suolalla.
Lisää lautaselle mausteöljyä sekä tuoretta tilliä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *