Chicken makhani

Oma herkullinen versioni klassisesta intialaisesta butter chicken -annoksesta.
Työpaikkani alakerrassa oli taannoin inkkariravintola, jonka listalla tämä hittiannos oli. Ei tainnut kulua päivääkään, etteikö joku meiltä töistä olisi legendaarista makhania syönyt. Ja voi sitä kriisiä, kun kyseinen ravintola lopetti toimintansa. Siitä lähtien olen yrittänyt tehdä vastaavaa annosta kotona, mutta aina tuntuu, että joku maku ei ole kohdallaan. Olen siis tutkinut useaa reseptiä ja aina niissä on jotain ”kummallista”.
Taas kerran tutkin reseptejä samalla kun lapset pyörivät jaloissa. Ajattelin, että ihan sama, minä teen tämän sapuskan nyt omalla tavallani, koska en pysty keskittymään kunnolla ja kas, siitä tuli parasta ikinä! Nyt siis äkkiä resepti muistiin, että muistan seuraavalla kerrallakin, mitä tulikaan tehtyä!
Tein taas maltillisesti maustettua lasten takia, mutta ei tullut yhtään liian pliisua. Parhaimmillaan chicken makhani maistuu siis lempeän mausteiselle, rasvaisuus kivasti taittaa kevyttä tulisuutta.

Marinadi kanoille
450 g broilerin rintafileitä
1 valkosipulin kynsi
1 dl turkkilaista jogurttia
2 tl rypsiöljyä
2 tl inkivääritahnaa
2 tl suolaa
1 tl garam masalaa

Hienonna valkosipuli ja sekoita marinadin ainekset. Pilko broilerit sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Laita palaset pakastepussiin ja kaada marinadi päälle. Anna marinoitua ainakin 4 tuntia jääkaapissa tai yön yli.

Kastike
1 shalottisipuli
1/2 keltasipuli (pienehkö)
2 rkl rypsiöljyä
25 g voita
2 tl sitruunamehua
1/4 tl juustokumina
1/2 tl jauhettua korianteria
1/4 tl jauhettua kardemummaa
ripaus kurkumaa
muutama rouhaisu Santa Maria chili explosionia
suolaa
mustapippuria
1 laakerinlehti
1 tl inkivääritahnaa
1/2 prk (à 400 g) tomaattimurskaa (Muttia)
1 rkl tomaattipyrettä
2 dl kuohukermaa (luomu)

Hienonna sipulit, kuullota öljyssä. Älä polta sipuleita. Lisää voi, sitruunamehu ja mausteet. Kuullota vielä minuutti. Lisää tomaattimurska, tomaattipyre ja lopuksi  kerma. Anna porista 10 min välillä sekoitellen.
Ruskista broilerit marinadeineen. Varo ettei marinadi kärvenny, mutta käytä sen verran kovaa lämpöä, etteivät kanapalat kuitenkaan keity. Kun pintaväri on kaunis, lisää palaset jogurtteineen kastikkeen joukkoon. Keitä soosia vielä hetki. Tarjoa lisänä basmatiriisiä.

Annoskuvasta tuli ankeahko, koska oli kiire päästä syömään. Mutta oikeasti olisi pitänyt varmaan kuvata tuo annos (muistoja kunnioittaen) sellaisessa styroksisessa boksissa, jossa annos aina otettiin sieltä inkkariravintolasta mukaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *