Päätin tämän vuoden alussa, että opettelen vuoden 2015 aikana leipomaan juureen tehtyä leipää. Että olenkin tyytyväinen tästä päätöksestä!
Projekti alkoi heti tammikuussa ja Timiltä sain kannustuslahjaksi Teemun ja Markuksen leipäkirjan sekä leivän kohotuskorin. Voin muuten kumpaakin suositella leivän tekemisestä innostuneille.
Projekti alkoi oman juuren valmistamisella. Saamassani leipäkirjassa on ohje oman juuren valmistamiseen, mutta koin, että asiaan pitää perehtyä enemmän ja tutkin juuriaiheisia juttuja netistä. Näitä löytyy ihan niin paljon kuin jaksaa lukea, mutta omat vinkkini juuren valmistamiseen ovat:
- Käytä kiehautettua ja jäähdytettyä vettä
- Käytä luomu täysjyväjauhoja juuren ruokkimiseen, itse käytän Malmgårdin luomu täysjyvävehnä- ja ruisjauhoja
- Ruoki juurta vähintään kerran viikossa
Kun juuri toimii hyvin, sitä voi käyttää ainoana nostatusaineena leivässä. Itse kuitenkin käytän myös kuivahiivaa vaaleassa leivässä, sen sijaan ruisleivän teen pelkän juuren avulla.
Leivän valmistamista pitää harjoitella, kunnes löytää oikeat metodit ja tottuu käyttämään esimerkiksi omaa uuniaan. Vaalean leivän juuren sain mieleisekseni tammikuun lopussa ja maaliskuussa valmistui ”täydellistä” leipää. Ruisjuuri ja perinteinen ruislimppu onnistuivat heti alusta alkaen, ehkä rutiini oli jo kehittynyt vaaleaa leipää harjoitellessa.
Itselläni käytössä on Kitchen Aidin Artisan-yleiskone, jolla vaivaan vaalean leipätaikinan, ruisleipätaikinaa olen tehnyt käsin. Leivän paistan kiertoilmauunissa, jonka pohjalla on laakea astia täynnä vettä, tämä tuo kosteutta uuniin ja auttaa rapean kuoren muodostumisessa. Olisi ihanaa kokeilla leivän paistamista höyryuunissa, katsotaan sitten tilannetta, kun alamme remontoida keittiötä (ja voitamme lotossa)…
Mutta välineurheilua leivän leipominen ei ole! Leivästä tulee erinomaisen hyvää ihan kotioloissa ja, tosiaan, myös paistaminen onnistuu sähköuunissa. Jos jotain leivän leipomiseen vaaditaan niin aikaa, kaikki työvaiheet vaativat odottelua, mutta ovat kaiken vaivan arvoisia. Ja on siinä vaan jotain älyttömän siistiä, kun saa syödä ihan omaan juureen tehtyä, itse leivottua leipää.