En olisi uskonut, että tästä tulee yksi lempiruoistani. Jutun juoni on pitkään kypsytetty naudanliha sekä laadukkaat pavut. Tämä on aivan eri ruoka kuin se peruskoulun ruokalistalta tuttu papuhirvitys.
Resepti on Gullichsenien kirjasta Safkaa maanantaista sunnuntaihin, mutta luonnollisesti tein alkuperäisversiosta tuunatun version, jossa on vähemmän mm. chiliä, juustokuminaa ja papuja. Ensimmäisen version tein naudan paistista, mutta siitä eteenpäin olenkin tehnyt ruoan naudan keittolihasta (rinnasta tai lavasta) ja siten, että keitän lihan edellisenä päivänä ja lisää sen sitten kypsänä pataan. Tällä tavoin myös ruoan valmistaminen syöntipäivänä nopeutuu, kun ei tarvitse tuntikaupalla pataa haudutella.
Meidän perheessä liha+riisi-yhdistelmä on todellakin ollut vain Timin herkkua, mutta kas vain, näin teki vaimokin takinkäännön. Ainakin tämän ruoan osalta.
Ainekset:
n. 500 g naudan keittolihaa (eli n. 500 g lihaa + ydinluu)
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tuore punainen chili
oliiviöljyä
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
1/2 tl paahdettua paprikajauhetta
1 tl Chili Explosionia (Santa Maria) tai chilijauhetta
1 dl olutta
1 prk (400 g ) tomaattimurskaa
150 g keitettyjä ruskeita papuja (Bonduelle)
suolaa ja mustapippuria
Tarjoiluun:
keitettyä riisiä
rasnkankermaa
Keitä naudan keittoliha kypsäksi runsaassa vedessä 2,5-3 tuntia edellisenä päivänä.
Suikaloi paprikatja sipulit, viipaloi valkosipulit ja hienonna chili. Kuullota kasvikset ja mausteet oliiviöljyssä siten, että kasvikset pehmenevät hieman. Lisää olut ja tomaattimurska, anna kiehahtaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Kaada soosi uunin kestävään pataan ja lisää joukkoon paloiteltu ja kypsä liha sekä pavut. Hauduta uunissa kannen alla 170 asteessa tunti.
Tarjoile riisin ja ranskankerman kanssa.
Alkuperäinen resepti täällä: http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/a1390432911795