Karjalanpaisti

KarjalanpaistiÄidinäitini, eli mummoni Saimi, oli Karjalasta Lavansaaresta kotoisin ja häneltä periytyy tämä karjalanpaistiresepti. Pienenä tyttönä, kun menimme mummolaan Kotkaan, tilasin aina tarjolle lemppariruokiani karjalanpaistia sekä hapankaalikeittoa. Muistelen, että näitä ruokia ei saanut olla tarjolla kotona, koska ne maistuivat oikeilta vain mummon tekeminä. Niinpä lapsuudenkodissani karjalapaistia ei syöty kuin vasta mummon kuoltua.

Kun sain ensimmäisen lapseni, aloin valmistaa enemmän tällaisia perinteisiä kotiruokia ja niinpä piti omalta äidiltäni tarkistaa, miten karjalanpaisti valmistetaan siten, kun minä olen sitä tottunut syömään.

Mutta onpa kerta kaikkiaan mahtava ruoka tämän melkein itsestään valmistuva pata, jonka esivalmistelu tapahtuu muutamassa minuutissa ja ilman keittiön sotkemista!

Ainekset:
Naudanpaistia ja esim. possun ulkofilettä sama määrä, esim. 500 g kumpaakin
Porkkanaa maun mukaan, esim. 3-5 kpl
Sipulia maun mukaan, esim. 1 kpl
Laakerinlehtiä, esim. 2-3 kpl
Karkeaa merisuolaa, kokonaisia mustapippureita

Paloittele lihat, porkkanat ja sipuli. Itse jätän porkkanat ja sipulit melko isoiksi paloiksi, mutta sipulin voi hienontaakin, niin se sulaa kypsennyksen aikana. Laita ainekset uunipataan ja kaada kylmää vettä päälle sen verran, että ainekset peittyvät.
Hauduta uunissa 200 asteessa ensin n. 30 min. Alenna sen jälkeen lämpö 150 asteeseen ja hauduta n. 2 tuntia.

Karjalanpaisti tarjoillaan keitinperunoiden ja herkku-/suolakurkkujen kanssa, myös etikkapunajuuret ja metsäsienisalaatti sopivat mainiosti tarjoiluun. Mummolassa oli tarjolla aina Reittisen hapanlimppua (ohuina siivuina ja paljolla voilla), mutta nykyään kun teen ruisleipää itse, tarjolla on tietenkin sitä. Ohje tulossa blogiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *