Lasagnen valmistus on vähän sotkuista puuhaa ja tiskiä syntyy, mutta onneksi tätä voi syödä useampana päivänä.
Hypermarketeistakaan ei enää tunnu löytyvän lasagnelevyjä tuorepastana (nyyh!), joten pitää tyytyminen tavallisiin kuivapastaversioihin. Ellei sitten jaksa tehdä levyjä itse, mutta minä en jaksa. Ainakaan vielä. 🙂
Valkokastikkeeseen tulee raastettua muskottipähkinää. Ainakin kauppahallissa myydään kokonaisia muskottipähkinöitä ja niiden hankkiminen ja kastikkeeseen raastaminen on kyllä vaivannäön arvoista.
Bolognese-kastike
400-500 g paistijauhelihaa (kaupassa jauhettu on sitä parasta)
1 keltasipuli
1 valkosipuli
(1 rkl sette gustia)
2 rkl soijaa
1 prk tomaattimurskaa (Muttia)
töräys tomaattipyrettä
1 rkl lihafondia: itse (tai siis meillä) tehtyä tai valmista
basilikaa
oreganoa
suolaa, mustapippuria
Ruskista jauheliha pienissä erissä riittävän kuumalla pannulla, ettei jauhelija keity. Lisää silputut sipulit sekä sette gusti ja kuullota. Lisää soija ja tomaattimurska, anna kiehua. Lisää tomaattipyre ja mausteet. Tarkista maku. Soosi saa olla riittävän maustettua, koska valkokastike miedontaa kokonaisuutta.
Valkokastike seli Sauce Bechamel
60 g voita
60 g jauhoja
1 l täysmaitoa
1-2 rkl suolaa
n. 1/2 tl valkopippuria
ripaus raastettua muskottipähkinää
Esilämmitä maitoa mikrossa tai kattilassa lähelle kiehumispistettä. Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Kypsytä jauhoja miedolla lämmöllä muutama minuutti, älä ruskista. Lisää maito samalla voimmakkasti sekoittaen, niin kastikkeeseen ei tule klimppejä. Anna seoksen poreilla hiljaa n. 10 min, kunnes se on paksua. Mausta.
Lisäksi
Lasagnelevyjä
Juustoraastetta
Kerrostele aineksia voideltuun uunivuokaan siten, että aloitat bolognese-soosilla. Päälle juustoraaste, sitten lasagnelevyt ja levyjen päälle valkokastiketta. Ja sama uudestaan. Tästä määrästä pitäis tulla 3 kerrosta ”normaalikokoiseen” lasagnevuokaan. Pintakerros on siis valkokastiketta + juustoraastetta vielä koko homman päälle.
Komeus uuniin 200 asteeseen n. tunniksi. Jos pinta ruskistuu liikaa, laita päälle leivinpaperi tms. Jos käytät tuorelasagnelevyjä, paistoaika on n. 30 min.