Tämä perinteisen lihakeiton resepti on äidiltäni. Keitossa on keittojuuresten lisäksi myös kaalia, joka tuo makua ja ruokaisuutta keittoon. Lehtikaali tuo väriä, mutta itse käytän valkokaalia. Äitini lisää keittoon myös lipstikkaa paloina, mutta itse lisäsin sitä lipstikkasuolan muodossa, mahtava tuote sekin muuten.
Välillä keitän lihaa ja luita isommassa nestemäärässä ja teen lisäksi myös lihafondia. Suosittelen kokeilemaan, itse tehdyn fondin maku on vaivan arvoinen.
Jos jostain pitää avautua, niin siitä, että edes hypermarket-kokoisesta kaupasta ei välttämättä löydä luullista keittolihaa, vaan ydinluut pitää ostaa erikseen pakkasesta. Eläinten ruokaosastosta. Siis oikeasti! No, tähän on tyytyminen, koska tämä perheenäiti ei aina ehdi matkustaa kauppahalliin tai vastaavaan vanhan liiton lihapuotiin.
Marina sikseen ja ohjeen pariin. Tästä ohjeesta tulee padallinen keittoa, kasvisten määrää voi toki kasvattaa halutessaan vieläkin suuremmaksi.
500-600 g naudan keittolihaa (rintaa tai lapaa) + ydinluita TAI 700-800 g luullista keittolihaa
1 keltasipuli
muutama laakerinlehti
kokonaisia mustapippureita
100-200 g valkokaalia
1 pkt keittojuureksia (tai oman maun mukaan)
4-5 perunaa (kiinteä laatu)
suolaa
persiljaa
Laita kattilaan runsaasti vettä. Kun vesi kiehuu, lisää liha ja luut. Anna keittyä hetki ja kuori pinnalle tullut vaahto reikäkauhalla pois. Lohko sipuli reiluiksi paloiksi ja lisää kattilaan laakerinlehtien ja pippureiden kanssa. Anna kiehua miedosti poreillen 2-3 tuntia.
Nosta liha kattilasta pois (varovasti, koska se kuuluisi olla todella hajoavaa tässä vaiheessa). Siivilöi luut ja mausteet pois, kaada lihaliemi takaisin kattilaan. Lisää kattilaan suikaloidut kaalit ja jatka keittämistä 20 min. Siisti liha (poista kalvot yms.) ja leikkaa/revi se sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja lisää kattilaan. Pilko keittojuurekset ja lisää nekin mukaan. Anna kiehua 10 min, lisää suupaloiksi kuutioidut perunat ja keitä vielä sen aikaa, että perunat ovat kypsiä. Mausta suolalla, mieluiten siis lipstikkasuolalla, se tuo vielä lisää lihaisaa makua keittoon. Silppua halutessasi persiljaa antamaan keitolle lisäväriä.
Tarjoillaan (itse tehdyn) ruisleivän kanssa.