Mummo Ankan omenapiiras

Makoisan taikinakannen alla mehevää omenatäytettä, juuri niin hyvää kuin Akkarissa Mummo Ankan tekemänä!
Pihallamme kasvaa kuusi omenapuuta, joista tuli viime vuonna niin paljon satoa, että omenoita kuskattiin useampi peräkärryllinen kaatopaikalle. Tänä vuonna ei sitten tullut yhden yhtä syötävää omenaa ja tietysti juuri tänä vuonna tekisi mieli kokeilla uusia omenaherkkuja. No, tämä piiras valmistui kaupan omenoista ja voi (Aku Ankan veljen-)pojat, miten hyvää siitä tulikaan. Piiras on tehty bolivialaisen omenatortun ohjeen pohjalta, mutta mielenkiinnosta testasin samalla työni kautta ”omaa” tuotettani, eli Sunnuntai + Voi -leivontarasvaa ja sen toimivuutta sekä makua.

Taikina
6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl fariinisokeria
225 g voita tai Sunnuntai + Voi -leivontarasvaa
(1 tl suolaa, lisää tämä, jos et käytä voita)
3/4 dl vettä

Täyte
1,5 dl vettä
1,5 dl fariinisokeria
2,5 rkl maizenaa
3 rkl sitruunamehua
1,5 tl kanelia
0,75 tl neilikkaa
n. 6 isohkoa omenaa tai maun mukaan enemmän
+ voiteluun kananmuna

Sekoita taikinan kuivat aineet ja nypi joukkoon rasva. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin odottamaan.
Sekoita täytteen ainekset kattilassa, anna kiehua hetki ja lisää lohkotut omenat. Anna porista vielä hetken aikaa, kuitenkin vain sen verran, etteivät omenat muutu soseeksi.
Jaa taikina puoliksi (tai 60/40) ja kauli isompi osa pohjaksi. Pohjan tulee yltää piirakkavuoan reunojen yli n.2-3 cm, joten kauli riittävän isoksi. Siirrä taikina varovasti vuokaan, painele reunoihin kiinni. Lisää täyte. Kauli toinen taikinapala kanneksi. Kannen koko voi olla tasan piirakkavuoan kokoinen, mutta taikinan pitää olla riittävän paksu (n. 3 mm), jottei se repeä siirrettäessä. Jos haluat tehdä kanteen kauniit pisaran muotoiset reiät, tee ne jo työpöydällä ja nosta reiän taikinapalat reikien väliin koristeeksi. Nosta taikina varovaisesti (apukäsiä, kakun siirrintä tms. apuna käyttäen) täytteen päälle ja käännä pohjataikinan ylimääräiset reunat kannen reunan päälle. Painele/rypytä sen verran pohjaa ja kantta kiinni toisiinsa, että pysyvät kiinni myös paistettaessa. Voitele piiras vielä  kananmunalla, se auttaa myös liimaamaan osat kiinni toisiinsa. Paista 200 asteessa 25-30 min.
Tarjoa sellaisenaan tai vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *