Joskus erehdyksestä seuraa jotain hyvää ja tällä kertaa se oli tällainen tahmean makea makupala kahvihetkeen.
Tarkoitukseni oli nimittäin testata sitruunaista reseptiä, mutta täytteeseen tuleva kondensoitu maito olikin suklaaversio, joten suunnitelmaa piti muuttaa kesken leipomisen. Onneksi kaapeistamme löytyy kaikenlaista, joten pikainen reseptin tuunaus ja lopputuloksena syntyi pähkinäinen ja suklainen makupala. Makuasia on, kuinka paljon pähkinää haluaa täytteeseen ja pinnalle murustella. Meikän makuhermoon sopii tuollainen suolaisen ja makea yhdistelmä, itsessään nämä herkkupalat ovat muutoin aika makeita. Parhaimmalta neliöt maistuvat jääkaappikylminä.
Alkuperäisessä versiossa täytteeseen tulee siis tavallista kondesoitua maitoa, 3/4 dl sitruunanmehua ja 2-3 tl raastettua kuorta. Pitänee testata sitäkin. Ohje on napattu vanhasta Pirkka-lehden ruokaliitteestä. Mulla sattui olemaan anopin antama kondensoidun maidon näyte kaapissa, toivottavasti näitä siis löytyy vielä kaupoista…
Pohjataikina ja muruseos
120 g voita
1 1/2 dl fariinisokeria
2 1/2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
Täyte
1 prk (397 g) suklaista kondesoitua maitoa (Törsleffs)
1/2 dl maitoa
paahdettuja ja suolattuja pistaasipähkinöitä
Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, lisää taikinaan ja sekoittele murumaiseksi seokseksi.
Päällystä neliön mallinen uunivuoka/piirakkavuoka leivinpaperilla (rypistä leivinpaperi palloksi ja avaa se: näin paperi on helppo saada pysymään vuoassa). Painele hieman yli puolet taikinasta vuoan pohjalle.
Sekoita kondensoitu maito ja maito kulhossa. Rouhi pähkinöistä veitsellä ja lisää täytteeseen. Kaada täyte pohjan päälle ja ripottele pinnalle loput taikinasta.
Paista 175 asteessa 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa pieniksi paloiksi. Säilytä jääkaapissa. Lisää pähkinärouhetta vielä pinnalle ennen tarjoilua.