Olen saanut tämän reseptin vuosia sitten ystävältäni Maaritilta. Olen sen jälkeen kokeillut muitakin porkkanakakkureseptejä, mutta aina palaan tähän, koska tämä vaan on mielestäni parhaimman makuinen.
Kakun voi paistaa alkuperäisen ohjeen mukaan irtopohjaisessa kakkuvuoassa, mutta olen aina tätä syönyt ”mokkapalamuodossa”, eli pohjasta on tehty levy ja se kuorrutettu kokonaan. Yksi vaihtoehto on myös leikata levy puoliksi ja laittaa kuorrutetta levyjen väliin täytteeksi ja lisäksi pinnalle. Tällä tavoin (ja tyylikkäällä koristelulla) voi tehdä vaikka porkkanakakkuleivoksia!
Kakku säilyy hyvin pari päivää jääkaapissa ja pohjan voi vaikka pakastaa.
Pohja:
300 g sokeria (käytä tumma sokeria, esim. fariinisokeria, jos haluat tummemman värisen pohjan)
2 dl rypsiöljyä
4 kananmunaa
275 g vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1 tl piparkakkumaustetta
375 g hienoa porkkanaraastetta
100 g saksanpähkinärouhetta (tai esim. 50 g saksanpähkinöitä ja 50 g pekanpahkinöitä)
Kuorrutus:
150 g maustamatonta tuorejuustoa
125 g voita
250 g tomusokeria
Vatkaa sokeri ja öljy ilmavaksi vaahdoksi. (No mulla ei kyllä vaahto ole ikinä kovin ilmavaa ollut ja hyvin on toiminut silti…) Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää porkkanaraaste ja pähkinärouhe. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla 15-20 min, jos paistat pohjan levynä uunipellillä tai alatasolla n. 30 min, jos paistat kakkuvuoassa. Anna jäähtyä kunnolla ennen kuorrutuksen lisäämistä.
Sekoita huoneenlämpöiset kuorrutuksen ainekset tasaiseksi seokseksi ja levitä pohjan päälle. Koristele halutessasi esim. pähkinärouheella.