Vaahtokarkit

Vaahtiksia voi tehdä itse ja ne maistuvat aivan sairaan hyviltä!
Olen saanut tämän ohjeen hyvältä ystävältäni Kipeltä, joka puolestaan on saanut ohjeen Pastiksen kallalta. Kipsu pyysi minua taannoin tekemään näitä vaahtiksia 40 v kekkereihinsä, joten sinne niitä tein ja olipa muuten ihan älyttömän hauskat juhlat! Muutenkin kuin vaahtokarkkien osalta, heh.
Digitaalinen lämpömittari on ehdoton edellytys vaahtiksia valmistettaessa.
Itse vuorasin massaa varten tarkoitetun laakean astian leivinpaperilla, jonka sitten voitelin, koska pelkäsin, ettei massa irtoakaan korkeareunaisesta vuoasta siististi. Karkkien pinnalle laitoin mansikan makuista tomusokeria, lähinnä siksi, että sellaista sattui kaapissa olemaan, mutta toi myös kivaa lisämakua muuten vaniljaisiin vaahtiksiin.
Ohjeesta valmistuu n. 48 vaahtokarkkia.

12 liivatelehteä
5 dl sokeria
2 1/2 dl vaaleaa siirappia
1.25 dl vettä
2 tl vaniljasokeria (tai muu makuaine esim. 2 tl raastettua appelsiini tai sitruunan kuorta)
1/8 tl suolaa
2 dl tomusokeria

1) Voitele 33 * 23 cm vuoka margariinilla ja laita sivuun
2) Kaada puolet siirapista yleiskoneen astiaan ja liitä vispilä koneeseen
3) Liota liivatelehdet kylmässä vedessä 5 minuutin ajan, puristele ylimääräinen vesi pois
4) Mittaa yhteen kattilaan sokeri, loput siirapista ja vesi, sekoita varovasti ja aseta mittari kattilaan, kattila liedelle, liesi lämpiämään
5) Toisessa kattilassa sulata liivatteet vesihauteessa, kaada tasainen liivatemassa ohuena nauhana yleiskoneen astiaan koneen käydessä hitaimmalla nopeudella. Jätä massa pyörimään koneeseen ja siirry sokerikattilan äärelle
6) Kun sokeriliemi saavuttaa 112 asteen pisteen ota kattila pois liedeltä ja lisää yleiskoneen kierroksia n. minuutin ajaksi. Kaada sitten sokeriliemi ohuena nauhana liivatesiirappimassaan koneen edelleen käydessä.
7) Massa on tässä vaiheessa vielä vaalean ruskeaa, mutta paras kohta on vielä edessä, nimittäin: lisää aina vain koneen kierroksia ja anna koneen käydä 5 minuuttia kunnes massa muuttuu valkoiseksi vaahdoksi
8) Lisää suola ja vaniljasokeri ja väännä vielä kone täysille viimeisen minuutin ajaksi
9) Kaada massa nopeasti voideltuun vuokaan ja tasoita tahmea möykky nopeasti lastalla, siiviöi tomusokeria päälle reilu kerros ja jätä hyytymään 6 tunniksi tai seuraavaan päivään
10) Kumoa karkkimassa tomusokerilla jauhotetulle leikkuulaudalle ja leikkaa terävällä veitsellä kuutioita tai piparimuotilla haluamasi muotoisia karkkeja ja pyörittele jokainen karkki tomusokerissa, koputtele ylimääräinen tomusokeri pois. Tomusokeri estää karkkeja tarttumasta toisiinsa.

Karkit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä n. viikon, mutta ovat niin hyviä, että tulevat syödyksi parissa päivässä. Röyh.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *