Pizzapohja

Tämä pizzapohjaresepti on kahden vuoden kehityksen tulos. On tullut muutama pizza maisteltua reseptiä kehittäessä… ja mikäs sen mahtavampaa! Meillä kun pizzapohja- ja grillausvastaava on dear husband, niin minun tehtäväni on (tomaattisoosin valmistamisen ja ehkä joidenkin muiden esivalmisteluiden lisäksi) istua pöydässä ja nauttia, kun pizzoja kannetaan nenän eteen. Ei huonompi työnjako minusta!

Olemme tulleet siihen tulokseen, että täydellinen pizzapohja sisältää hieman hapanleipäjuurta. Siitä tulee hyvää makua ja koostumusta pohjataikinaan. Koska teen itse leipää, meillä leipäjuurta löytyy koko ajan jääkaapista, mutta pohja toimii ihan hyvin ilman leipäjuurtakin.

Pohjataikina kestää hyvin pakastamista, joten kannattaa tehdä tupamäärä taikinaa, leipoa palloiksi ja laittaa pakkaseen. Äkillisessä pizzanhimossa voi sitten ottaa haluamansa määrän pohjia sulamaan ja paistoon.

Pohjataikina

2 1/2 dl vettä
25 g tuorehiivaa
1 rkl sokeria
1 rkl hienoa merisuolaa
n. 1 rkl leipäjuurta
5-6 dl doppio zero -jauhatuksen, eli ”00” jauhoja (esim. de Cecco, löytyy mm. Stockalta)
2 rkl hyvää neitsytoliiviöljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sulata siihen hiiva ja lisää sokeri ja suola. Lisää leipäjuuri. Laita yleiskoneeseen pyörimään ja lisää oliiviöljy sekä jauhoja vähitellen, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta, mutta jää pohjasta hieman kiinni. Anna koneen käydä n. 20 min, tällöin taikina muuttuu kiinteäksi ja kiiltäväksi.
Anna nousta liinan alla kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinaa käsin ja leivo se samankokoisiksi palloiksi. Tästä taikinasta pitäisi syntyä 4  taikinapalloa à 140-150 g. Anna taikinapallojen nousta liinan alla 20 min. Voit tässä vaiheessa laittaa grilliä päälle ja tehdä muita esivalmisteluja, koska tämän jälkeen pohjat ovat leivonta- ja paistovalmiita.

HUOM! Tomaattikastikkeen valmistamiseen menee n. 30-45 min, tee se ajoissa. Tomaattikastikkeen ohje täällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *