Kesällä satuin tekemään muutaman kerran ruokaa muualla kuin omassa kotikeittiössäni. Muiden nurkissa kokkaaminen on kyllä vaivalloista: tavaroita ei löydä ja muuten melko sujuvasta toiminnasta tulee hirvittävää säätämistä. Aloinkin pohtia, mitkä ovat ne must have –tuotteet keittiössä, joilla kokkailu sujuu myös vieraissa ilman (suurempaa) sählinkiä.
- Terävät veitset
Että voi ollakin turhauttavaa yrittää tehdä yhtään mitään tylsillä veitsillä. Olen miettinyt, inhoaako osa ihmisistä ruoanlaittoa siitä syystä, että ovat yrittäneet nirhata lihaa paloiksi tai hienontaa sipulia tylsällä veitsellä? Kannattaa mieluummin panostaa vaikka yhteen hyvään ja terävään kokkiveitseen kuin omistaa hieno veitsisarja, josta kaikki veitset ovat tylsiä. Ja hei, niitä veitsiä voi teroittaa!
Mutta jos haluaa omistaa enemmän kuin yhden veitsen, niin sanoisin, että kokkiveitsi, fileointiveitsi, juuresveitsi ja kuorimaveitsi ovat ne, joita tarvitaan. Meillä ahkerimmassa käytössä ovat Wüsthofin kokkiveitsi sekä huomenlahjaksi ukolle antamani Mac-veitsi (kyllä, meillä rakkauslahjatkin tuppaavat olemaan käytännönläheisiä…). Lisäksi Perhon opiskeluaikana kouluhommiin ostetun veitsisarjan kuorimaveitsi on vielä 18 vuoden jälkeen (!) kuin uusi. Kriisi iskee, jos se häviää. Kalan fileeraukset meillä hoitaa Tim ja hänen luottoveitsensä on Victorinoxin veitsi.
- Leikkuulauta
Hyvä leikkuulauta on riittävän iso ja tukeva. Veitsellä käsiteltävä raaka-aine ja tuotokset pitää mahtua leikkuulaudalle, joka ei keiku. Hyvä kikka on muuten laittaa nihkeä rätti leikkuulaudan alle, niin se pysyy paikoillaan. Olisi ihanaa, jos meilläkin olisi jokapäiväisessä käytössä iso puinen ja paksu leikkuulauta, mutta käytännöllisistä syistä (eli pienestä tiskialtaasta) johtuen käytämme eniten muovisia perusleikkuulautoja: mustaa haiseville aineksille (lihat, kalat, sipulit) ja valkoista muille. Pieni leikkuulauta on joihinkin tilanteisiin ihan kätevä, koska se on näppärä tiskata käsin ja mahtuu tarvittaessa myös tiskikoneeseen.
- Riittävän iso ja ehjäpintainen pannu
Jos ei hermo mennyt niiden tylsien veitsien kanssa, niin ihan viimeistään tässä kohtaa nousee verenpaine, kun sapuskat liimautuvat kiinni liian pieneen, kiikkerään ja pinnoilta puhki kuluneeseen pannuun. Huonot pannut kylmästi paistinpannujen hautuumaalle ja tilalle sellaiset, joissa mahtuu sitä jauhelihaa ruskistamaan siten, ettei se pala pannun pintaan kiinni. Lämpimästi suosittelen paistokasaria ja erityisen lämpimästi Hackmanin NOH-pannuja ja Rotisser-sarjaa, jotka toimivat kuin unelma induktioliedellä (ja alempana vielä perustelut, miksi kannattaa omistaa induktioliesi).
- Suola ja mustapippuri
Ja tarkennettuna: laadukas suola ja mustapippurimylly. Nämä perusmausteet maustavat kaiken ruoan ja joissain tapauksissa ei tarvitakaan yhtään mitään muita mausteita. Meillä käytetään Maldonin merisuolahiutaleita ja lisäksi kaapista löytyy hienoa ja karkeaa merisuolaa, joista hienoa käytän mm. leivän leipomiseen.
Näillä pärjää jo oikein hyvin, mutta keittiöelämää helpottavat vielä seuraavat tuotteet, joiden avulla kokkailu muuttuukin jo ikävästä velvollisuudesta ihanaksi ajanvietteeksi!
- Digitaalinen lämpömittari
Lihan sisälämpötilan mittaaminen, veden tai sokerin lämpötilan mittaaminen leivonnassa tai vaikkapa öljyn lämpötilan mittaaminen munkkeja tai muita paistaessa sujuu hyvän lämpömittarin avulla helposti.
- Pihdit
Sellaiset kunnolliset, keittiövälinekaupasta (esim. Chez Marius) hankitut teräksiset atulat, joita käsittääkseni sairaaloiden leikkaussalissakin käytetään. Näillä saa napakan otteen mistä vain!
- Kerroskattila
Anoppini on johdatellut minutkin kerroskattilan käyttöön ja nyt en enää osaa keittää perunoita tai hauduttaa puuroa muissa kattiloissa. Ja onhan se vaan kätevää, kun perunat eivät hajoa ja puuro ei pala pohjaan, eli taas jäi aikaa muuhun, kun ei tarvitse lieden vieressä päivystää.
- Induktioliesi
Kun kerran pääsee kokemaan, kuinka nopeasti pastavesi keittyy induktioliedellä, ei kerta kaikkiaan enää pysty kokkaamaan muilla liesillä. Nopeus on sama kuin vedenkeittimessä ja taso jäähtyy hyvin nopeasti. Investointi saattaa kirpaista, mutta on joka sentin arvoinen.
Summa summarum: ruokaa laittava ihminen viettää keittiössä niin paljon aikaa, että perusvälineistöön kannattaa panostaa. Muutamalla laadukkaalla tuotteella voi arkinen ruoanlaitto muuttua huomattavasti miellyttävämmäksi.
Tästä listasta sitten täsmälahjatoivelistaa tulostamaan joulupukille!