Makaronilaatikko

Meidän makaronilaatikon juttu on munamaito, joka ei sisälläkään maitoa, vaan kasvislientä.
Kasvisliemen käyttö tulee lapsuudenkodistani: oma äitini ei pidä maidosta ruoassa ja siksi maito on tässäkin ruoassa korvattu kasvisliemellä. Ja se toimii kyllä tosi hyvin ja ruoka näyttää jotenkin paremmalta, kun se ei sisällä niitä valkoisia hyhmäisiä klimppejä.
Luonnollisestikin tätä ruokaa tehdään lapsiperheessä melko säännöllisesti ja siksi ihmettelenkin, että lopputulos ei suinkaan aina maistu samalta. On makaronilaatikkoni toki aina ihan hyvää, mutta jostain syystä se maistuu välillä tosi hyvältä ja välillä jotenkin tylsältä. Kuitenkin teen ruoan enemmän tai vähemmän saman kaavan mukaan aina. En tajua… No, tällä kertaa lopputuloksesta tuli ”erityisen” hyvää, joten resepti tulee tässä.

Muna-kasvisliemi
5 dl vettä
1 Fond du chef kasvisfondikuutio
3 kananmunaa

Kiehauta vesi ja sulata fondikuutio veteen. Vatkaa munat kunnolla jäähtyneeseen liemeen.

1 pss (400 g) makaroneja
400 g jauhelihaa
1 keltasipuli
3 rkl soijaa
2 rkl lihafondia
mustapippuria
muutama rouhaus chili explosionia
kuivattua basilikaa
kuivattua oreganoa
juustoraastetta

Keitä makaroneja 4 min, eli vain puolet ohjeellisesta keittoajasta. Valuta pasta ja huuhtele kylmän veden alla.
Hienonna sipuli. Ruskista jauhelihat pannulla. Paista todella kuumalla pannulla ja aloita pienellä lihamäärällä sitä vähitellen lisäten, jotta jauheliha todella ruskistuu eikä keity. Hyvä keino on myös antaa jauhelihan olla hetki ihan paikallaan ja saada paistopintaa, eli massaa ei tarvitse koko ajan töniä. Lisää sipulit ja anna niiden kuullottua pannulla, älä ruskista, koska maku muuttuu kitkeräksi. Lisää soija ja fondi, anna suurimman nestemäärän haihtua ja pienennä pannun lämpöä. Mausta lihat, maustetta saa olla kunnolla, jotta makaronilaatikko kokonaisuudessaan maistuu joltain.
Lisää makaronit jauhelihan joukkoon ja kaada koko hoito voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle liemi, sitä pitää olla sen verran, että liha-makaronimassa peittyy, muttei kuitenkaan ui liemessä. Jos lientä on liian vähän, voi sitä jatkaa kaatamalla vuokaan lisäksi maitoa. Ripottele pinnalle juustoraastetta maun mukaan. Paista 200 asteessa n. 40 min.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *