Vadelmapiirakka

Taas tuli vahingossa yllättävän hyvä leipomus jääkaappia ja pakastinta tyhjentäessä. Pohjataikinan reunat paistuivat aika rapsakoiksi, mutta pehemenivät jääkaapissa seuraavaan päivään juuri sopiviksi.
Pohjan  jauhomäärä vaihtelee hieman jauhojen karkeuden mukaan. Yleensä laitan alkuun n. 2 dl jauhoja ja sitten lisään jauhoja siinä vaiheessa, kun taikina painellaan piirakkavuokaan. Eli kokonaisjauhomäärä lienee n. 2 1/2-3 dl. Käytin vadelmina anopin mahtavia ja erittäin antoisaa satoa tekeviä puutarhavadelmia, naminaiskis!
Tämän piirakan kanssa meinasi käydä hassusti, kun laitoin sen jäähtymään terassille. Kuopus touhusi samaan aikaan siinä ja kun sekunniksi käänsin selkäni, niin eiköhän neiti ole siellä toppahanskojen kanssa piirakan kimpussa. ”Nam nam kakkua” vaan kuului, kun ipana maisteli saalistaan rukkaset ja naama vadelmassa…

Pohja:
80 g voita
1 dl sokeria (käytin 3/4 dl tavallista ja 1/4 dl luomuruokosokeria)
1 kananmuna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2-1 dl luomuruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
n. 2 dl kotimaisia vadelmia

Täyte:
1 kananmuna
1 dl tomusokeria (tai enemmän, jos marjat ovat kovin happamia)
1 prk (200g) maustamatonta täysrasvaista tuorejuustoa
1/2 prk kermaviiliä
reilusti rouhittavaa vaniljasokeria (Dr. Oetker)

Vaahdota pohjataikinaan huoneenlämpöinen voi ja sokerit. Vatkaa joukkoon huoneenlämpöinen kananmuna. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (käytä tässä apuna lisäjauhoja, jos taikina on kovin tahmea). Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa 7-10 min.
Sekoita täytteen ainekset keskenään, tarkista maku. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja  ripottele pinnalle vadelmat. Paista piirakkaa uunissa vielä 15-20 min. Pohjan tulisi kypsyä kunnolla, mutta reunat eivät saisi palaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *