Palaan tähän reseptiin aina vaan, tällä kertaa omien synttäreiden merkeissä. Makeaa kinuskia täydentää raikas omenaraaste ja pehmeä vaniljakreemi.
Resepti valmistetaan levystä, eli lopputulos on puolikkaan pellillisen kokoinen. Tällaisenaan lopputulos on ennemminkin maistuva kuin kaunis, mutta ulkoasuun voi sitten keksiä kaikenlaista. Käytän usein tätä reseptiä pohjana ja muokkaan sitten määriä esim. täytekakkuun sopivaksi.
Pohja:
4 munaa
1 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe ja kääntele vaahtoon. Levitä taikina voidellulle leivinpaperille uuninpellille ja paista 200 asteessa 8 min. Kumoa levy heti paistamisen jälkeen.
Vaniljatäyte:
1 1/2 dl kermamaitoa
1/2 dl sokeria
1 muna
1/4 dl maizenaa
50 g voita
1 tl vaniljasokeria
Laita kaikki muut ainekset paitsi voi ja vaniljasokeri kattilaan (maizena kannattaa sekoittaa pieneen määrään nestettä, niin ei mene klimpiksi) ja lämmitä levyllä kiehumispisteeseen siten, että seos paksunee. Päivystä kattilan vieressä sekoitellen ja heti kun seos pulpahtaa, siirrä kattila sivuun ja sekoittele voimakkaasti, ettei seoksesta tule munakokkelia. Anna jäähtyä hieman ja lisää seokseen voi ja vaniljasokeri. Anna jäähtyä kokonaan.
2 vihreää omenaa raasteena (+ sitruunamehua, jottei omppu tummu)
Kinuskikuorrutus:
1 1/2 dl kuohukermaa
3/4 dl sokeria
3/4 dl fariinisokeria
2 tl voita
Laita kerma ja sokerit paksupohjaiseen kattilaan ja keittele, kunnes seos paksunee ja muuttuu kinuskiksi. Lisää voi ja anna jäähtyä vain hetken ennen kuorruttamista.
Eli leikkaa levypohja puoliksi. Lisää toiselle puolikkaalle omenaraaste ja vailjatäyte. Laita toinen levy päälle ja kuorruta kinuskilla. Leivospohjan koosta riippuen kuorrutetta riittää päälle ja reunoille. Jos kuorrutetta riittää reunoillekin, niin ne voi koristella mantelilastuilla. Nämä pitää siis laittaa heti kuorrutteen jälkeen, jotta liimautuvat kiinni.
HUOM! Tällainen keitetty kinuski on vaikeasti leikattavaa, joten vaihtoehtona voi käyttää Kinuskikissan ohjeella valmistettavaa kaulittavaa toffeemassaa, joka valmistetaan fudge-karkeista keittämällä ja jäähdyttämällä.
http://www.kinuskikissa.fi/fudge-kuorrute/?hakusivu=1