Pizzan valmistaminen grillissä

Hankimme pizzakiven muutamia vuosia sitten, kun halusimme parantaa kotiuunissa valmistetun pizzan rapeutta. Kivi toimi melko hyvin, mutta totesimme, että se ei pääse kuumenemaan uuniolosuhteissa riittävän kuumaksi. Asuimme silloin kerrostalossa, jonka pihalla oli hiiligrilli, ja päätimmekin testata, miten kivi toimii siellä. Sehän toimi hienosti ja tästä varsinaisesti alkoikin operaatio Täydellisen Grillipizzan Kehittäminen.

Naapurissamme asui myös ruokaintoileva perhe ja heidän kanssaan aloimme testailla ja kehittää hyvää pizzareseptiä. Sellainen alkoikin muotoutua melko pian ja itse muistan elävästi sen hetken, kun pizza ensimmäisen kerran onnistui täydellisesti: täytteet olivat täsmälleen oikeat ja lisäksi vielä lasista löytyi kyytipoikana mitä mainiointa valkoviintä.

Seuraava vaihe alkoi, kun muutimme omakotitaloon ja ryhdyimme pohtimaan grillin hankintaa. Tai no, en minä sitä niinkään pohtinut, mutta Tim sen sijaan niinkin paljon, että menetti melkein yöunensa… Tästä aiheesta saisi oman postauksen, mutta lopputulos on, että pihaltamme löytyy nyt kaasugrilli, Weberin Spirit E310 (melkein kaikilla mahdollisilla lisävarusteilla ja -herkuilla höystettynä), ja emme ole katuneet päivääkään tätä ostosta.

Nyt olemme tehneet siis reilun vuoden pizzaa tuolla omalla kaasugrillillä ja pizzapohjan resepti sekä itse grillaus ovat löytäneet yhteisen täydellisen sävelen. Nyt pizzapohjan resepti on täydellinen!

Vinkit pizzan grillaamiseen (kaasugrillissä)

  • Esikuumenna kiveä n. 20 min 250-275 asteessa (eli nupit kirjaimellisesti kaakkoon!)
  • Paista grillissä yksi pizza kerrallaan: kauli/venytä pohja ohueksi työpöydällä, levitä päälle ohuelti tomaattikastiketta ja maltillisesti juustoraastetta
  • Siirrä pohja leivinlapiolla (tämä on välttämätön työväline) työpöydältä kiven päälle paistumaan
  • Päivystä grillin vieressä, koska pohjaa paistetaan vain n. 3 min. Yhden kerran pohjaa pyöräytetään/tönitään paiston aikana, jotta paistuminen tapahtuu mahdollisimman tasaisesti
  • Valmis pizza siirretään leivinlapion avulla takaisin työpöydälle ja lisätään loput täytteet. Kun täytteitä käyttää riittävän vähän, ei haittaa, että ne ovat kylmiä/huoneenlämpöisiä. Kuuma pizzapohja lämmittää täytteet juuri sopivaan lämpötilaan ja pizza on heti syötävissä.
  • HUOM! Ruokailijoiden on oltava pöydässä heti siitä alkaen (ruokailuvälineet ojossa, viinit laseissa ja ruokahalu tapissa), kun pizza siirtyy grilliin, koska tämä pizza ei odota ruokailijaa. Pizza valmistetaan ja on parhaimmillaan à la minute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *